Jenter sier nei til barneekteskap

 jenter sier nei

Foto: Illustrasjonsfoto, DFID – UK Department for International Development

The Economist: Zeinabou Moussa er bare 16 år gammel, men har alt vært i et ekteskap. Ved bruk av vold ble hun tvunget til å ekte en fremmed mann tidligere i år. Hun kjempet for sine rettigheter og forsøkte å rømme flere ganger, men foreldrene tok henne tilbake til ektemannen. Til slutt bet hun ektemannen mens han forsøkte å tvinge seg på henne. Han besvimte og hun rømte igjen. Denne gangen valgte han å be om en skilsmisse. Hun vil ikke lenger bli tvunget inn i ekteskap.

Men Moussa er kun en av flere millioner barnebruder i Vest-Afrika. Fattigdom, dårlig utdannelse og tradisjoner er noen av grunnene til det høye antallet av barneekteskap. I Chad og Niger, som har høyest antall barneekteskap i verden, er cirka 70 % under 18 år gift. Flere organisasjoner har startet arbeid for å minske antallet.

Deriblant har “UN Population Fund” finansiert “safe-space” skoler som lærer tenåringer i Nigeria og Niger om deres rettigheter og risikoen ved tidlig ekteskap. Det kan virke som at dette har gitt resultater og at jenter som har gått på disse skolene har giftet seg senere enn deres jevnaldrende.

Les mer om barneekteskap.